• Akril: Kétkomponensű, szintetikus autófesték. Az alapszínbe színtelen edzőt öntünk, az így bekevert festék kb. fél óráig használható fel. A legtöbb esetben a felüllakkozott akril fényezéssel is nagyon szép színeket érhetünk el. Az autógyárak néhány éve áttértek a bázis technológia alkalmazására az akril színeknél is (ilyenkor a bázist adó matt színt egy fényt adó lakkal fedik be). Manapság egyre divatosabb a teljes színváltó fényezés esetén a szép hatású matt festék és matt lakkozás együtt.
  • Metál: A metál fényezésnél a hatást a festékben lévő apró alumíniumszemcsék váltják ki. Először a kiválasztott (egykomponensű) bázisszínt fújjuk fel, amit sérülékenysége miatt mindenképp lakkozni kell. A fedőlakk már kétkomponensű anyag, a legtöbbször minimum két rétegben kell felvinni.

  • Gyöngyház: Amit a köznyelvben gyöngyház festésnek hívunk, valójában „csak” gyöngyház hatású fényezés. Ebben az esetben a bázisfestékben lévő finom gyöngyház-pigmentek okozzák a hatást. Ezeket valódi kagylóból nyerik, s attól függően beszélünk 10, vagy akár 70 %-os gyöngyházról, hogy mennyi található belőlük a festékben. A magasabb gyöngyház-tartalmú festék ennek megfelelően drágább is.

  • Az „igazi” / különleges gyöngyház (Exclusive line): A valódi gyöngyházfényezés – attól függően, hogyan esik rá a fény - több színben váltakozik, így egyedi, jellegzetes látványt nyújt. Az első réteg egy ún. aláfújószín, ez a legtöbb esetben fehér, fekete. A második réteg a 100%-os gyöngyház festék (2 – 4 rétegben), ami után újabban már egy effekthatású réteget is raknak. Ezután fújjuk fel a lakkot (kétszer). A gyöngyházfényezés minimum két eltérő színben játszik, de bizonyos festékek esetén (mint pl. a flip-flop) több, akár 4-8 szín különböző árnyalatai váltakoznak a fényhatástól függően. Így az autónk igazán különleges és feltűnő látványt nyújt, ahogyan egy adott pillanatban a karosszéria több színben pompázik, attól függően, hogy milyen szögből látjuk a felületet. Így például egy domború karosszériaelem egyik részén látható narancsszín egy színátmenettel megy át a másik részén látható kék színbe. Természetesen az egyediségnek megvan az ára. A különleges gyöngyház festék literjének ára: 80 – 170 000 Ft között változik!